Nieuwsbrieven

Bekijk en lees hier de laatste nieuwsbrieven.

Februari 2022

Laatste nieuws…..
Terwijl de nieuwsbrief werd samengesteld zijn wij, waarschijnlijk net als u, overvallen door het nieuws over het voornemen van het kabinet om de Johan Willem Frisokazerne in Assen te sluiten. Ondanks dat er nog geen officieel besluit is gevallen, geeft Defensie aan dat sluiting van kazernes een serieuze optie is. Het lijkt wel een terugkerend ritueel met iedere keer weer een andere reden, maar het is dus nu wel weer zo ver. Als de kazerne daadwerkelijk gesloten gaat worden, dan zal dat ook gevolgen hebben voor de KMKJWF die er haar thuisbasis heeft. Het bestuur zal de ontwikkelingen volgen en waar nodig en mogelijk inbreng geven. De noordelijke provincies hebben er in 2004 voor gestreden dat in het cultureel belang er een militair (beroeps)orkest in het noorden zou blijven. Wij zijn verheugd om te vernemen dat lokale bestuurders en landelijke politici wederom de krachten bundelen. Naar verwachting gaat Defensie de definitieve plannen met betrekking tot het vastgoed rond de zomer presenteren. In de komende nieuwsbrieven zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Koningsconcert 2022
Als de voortekenen niet bedriegen dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat het Koningsconcert in theater De Nieuwe Kolk te Assen dit jaar weer door kan gaan met een volle zaal! De opzet van het concert staat in het teken van een uitwisseling van de 11e Luchtmobiele Brigade met de Division Schnelle Kräfte uit Duitsland. Het eerste deel van het concert wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en het tweede deel door het Heeresmusikkorps uit Kassel (foto).

Het concert vindt plaats op dinsdag 26 april. Aanvang: 19.30 uur. Hetzelfde concert wordt enkele dagen later in Stadtallendorf (nabij Marburg) gehouden.

De toegangsprijs aan de kassa zal € 5,00 p.p. bedragen. Als lid van onze vereniging kunt u twee gratis kaarten reserveren. Dit aanbod betekent wel dat u de reservering uiterlijk 4 maart a.s. bij de Vereniging van Vrienden moet hebben gemaakt. Tot dat tijdstip is globaal het midden van de zaal voor ons gereserveerd; daarna zal ook dat deel in de vrije verkoop komen.

Dus: meldt u zich zo spoedig mogelijk aan via de mail (vriendenkmkjwf@home.nl), dan wel bij de secretaris. De KMKJWF en wij hopen vele Vrienden te mogen begroeten.

Theatershow RFGGJ;
De Missie door: Jantina Rozema, trompettist RFGGJ (foto)

De Missie, ver weg en toch dichtbij Een sfeerverslag van de Première op 4 november 2021. Het orkest is aangekomen in Capelle aan den IJssel. Hier gaan we vanmiddag onze kersverse show ‘de Missie’ ten gehore brengen. Natuurlijk gaan we eerst soundchecken, want er moet van alles gebeuren aan techniek, geluid en film. Ook de rapper moet mooi synchroon rappen met het orkest.

Niet veel later is de show begonnen. De kinderen zitten in de zaal, de lichten gaan uit en de muziek begint. Aan één stuk door klinkt er muziek en wordt het verhaal verteld van Marlies. Haar vader zit in Afghanistan. Dat is best ingrijpend voor een gezin.

Na de show vragen we aan de kinderen hoe ze het vonden. Meteen wordt er gezegd dat ze de muziek mooi vonden en dat de show leuk is om naar te kijken. Veel kinderen dachten bij een veteraan aan oude mensen. Nu weten ze dat ook jonge militairen veteraan kunnen zijn. Ook het verhaal van de oude veteraan komt wel binnen.

Het meemaken van heftige gebeurtenissen tijdens een missie blijft je voor altijd bij en laat je nooit meer los.

Door defensie wordt ook goed gereageerd op de show. ‘De Missie’ komt binnen en dan doe je bij mijn weten toch iets goeds. Je wilt tenslotte je publiek raken.

We zijn door de organisatoren van de Invictus games, die dit jaar in Den Haag worden gehouden, uitgenodigd om daar ook het verhaal van Marlies te vertellen. In april gaan we 5 dagen de voorstelling ‘de Missie’ spelen voor kinderen uit Den Haag en omgeving. Wat willen we nog meer.

Van deze mooie dag hebben ook nog onze eerste vlog gemaakt. Die is voor de liefhebber te bewonderen via: https://youtu.be/xIPnPJOPfUw