Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'

Management, Bezetting en Werkzaamheden

Het management van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ bestaat uit een Commandant Militaire Muziek Clas tevens Commandant KMKJWF Maj. Pieter Kusters, de Chef-Dirigent Maj. Tijmen Botma, de Kapelmeester Elnt Jan Wijenberg, de Roadmanager Elnt. Toine Weterings, de Medewerker Bedrijfsvoering Elnt. Liesbeth Klok en de Office Manager Koert Swijgman.  

De inzet en optredens van alle militaire orkesten binnen de Defensieorganisatie worden gecoördineerd door Staf Militaire Muziek (SMM) in Utrecht. In de agenda wordt de balans gezocht tussen het grote aanbod Militair protocollaire en ceremoniële optredens én het optreden als concertorkest voor relatie- en representatieve doeleinden!

Bij het samenstellen van het nieuwe harmonieorkest op 01 januari 2005, stelde de Minister van Defensie 50 functieplaatsen ter beschikking. Niet veel voor een modern blaasorkest, maar wel volledig te bezetten door conservatorium geschoolde musici.

Een groot deel van hen bespeelt naast het hoofdinstrument ook één of meerdere neveninstrumenten, waardoor de mogelijkheden worden vergroot. Een zo divers takenpakket vraagt een bijzonder soort bezetting. Niet alleen in de verdeling van de instrumenten, maar zeker ook in de kennis en de vaardigheden van de musici.

De instrumentenverdeling van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is als volgt;.

De meest belangrijke neveninstrumenten zijn: gitaar, basgitaar, piano/keyboard, waardoor repertoire uit de lichte muziek, jazz en entertainment speelbaar is. Daarnaast heeft een aantal musici zich gespecialiseerd in arrangeren, klankregie, geluids- en lichttechniek.

Dagelijks wordt gerepeteerd of opgetreden voor protocollaire optredens zoals Erewachten bij staatsbezoeken, Commando-overdrachten, Beëdigingen of Baretuitreikingen, Concerten in binnen- en buitenland, Cd-opnames, Taptoe-shows en Ceremoniële optredens tijdens Prinsjesdag, Nationale herdenkingen en Veteranendag!

Daarnaast werkt de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ graag mee aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in het algemeen door het programmeren en opnemen van nieuwe composities, het organiseren van een Play-in of bijvoorbeeld het meewerken aan dirigentencursussen of –examens.

Namens de Koninklijke Landmacht worden relatieconcerten gegeven, maar ook het management van de kapel zelf is actief op zoek naar mogelijkheden om de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ te presenteren. Vanzelfsprekend is hierbij het speelplezier van de musici van belang, evenals de presentatie van de Staat der Nederlanden, de Krijgsmacht en in het bijzonder de Koninklijke Landmacht.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ wil de komende jaren haar plaats aan de top van de nationale- en internationale blaasmuziek bevestigen door middel van een evenwichtige en verrassende programmering, waarbij het brede scala van mogelijkheden van het harmonieorkest op hoog niveau is te horen. Het orkest bestaand uit een keur aan topmusici wordt naar behoefte aangevuld met licht- en multimediapresentatie.