Historie KMK

Historie KMK

De “Koninklijke Militaire Kapel” is opgericht in 1829 in Den Haag. De “Johan Willem Friso Kapel” in 1819. De Militaire Kapel Johan Willem Friso zet in 2005 de tradities voort van de voormalige Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag.

Koningin Beatrix verleende in 2005 de nieuwe Militaire Kapel “Johan Willem Friso” het predikaat “Koninklijk”! Hiermee werd de officiële naam: Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ wordt ingezet bij ceremoniële plechtigheden zoals bijvoorbeeld de opening van de zitting der Staten-Generaal (Prinsjesdag) en Staatsbezoeken, dan treedt de kapel in de Residentie én in de Hoofdstad op in het Ceremoniële Tenue van het Garderegiment Grenadiers.

De KMK op Prinsjesdag 1979. 
De Friese dirigent en destijds 1e luitenant Anne Posthumus (1929-2004) dirigeert deze lp van de Koninklijke Militaire Kapel.
De tamboer-maître van de KMK Sergeant-majoor Reijnders.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is ingedeeld bij het oudste Infanterie Regiment van de Koninklijke Landmacht, het Regiment Infanterie “Johan Willem Friso”. Om deze reden wordt bij alle andere optredens het (Ceremoniële) Tenue van het Regiment Infanterie “Johan Willem Friso” gedragen.

Kenmerkend hierbij zijn de berenmutsen én schellenbomen die in 1901 door Koningin Emma zijn geschonken aan de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel.

1979
2003
Previous slide
Next slide